Foto: Montage: SVT

Vi sammanfattar nyhetsveckan som gick

Publicerad

SVT Nyheter Sörmland granskade äldrevården i länets kommuner och rapporterade om den tragiska dödsolyckan på isen utanför Nyköping – bland mycket annat. Här kommer ett axplock med veckans nyheter från Sörmland.

Söndag

Vintern har intagit Sörmland och i helgen öppnade alla länets skidbackar. I år fyller Malmabacken i Flen femtio, något som ska firas. Vi besökte den anrika skidbacken och mötte hugade skidåkare.

Måndag

Antalet vårdcentraler i Nyköping har varit för få – men snart öppnar kommunens femte, denna gång i privat regi. Hittills har mellan 300 och 400 patienter listat sig på den nya vårdinrättningen. Målet är att den ska kunna ta hand om 3.000 patienter.

Svensk filmindustris pris Guldbaggen delas ut. Priset till bästa dokumentärfilm går till Förvaret, som handlar om Migrationsverkets förvar i Flen, där personer som ska utvisas vistas. – Det här priset går till alla personer inne på förvaret som litat på oss, sa regissören Anna Persson på galan.

Tisdag

Två skidskoåkare förolyckas i en olycka på isen i Nyköpings skärgård. De båda omkomna männen var i 70-årsåldern och var vana skridskoåkare. – Det här är sånt som man inte vill ska hända, för vi älskar vår sport, man blir ledsen, säger Åke Rydberg, ordförande för Friluftsfrämjandet i Nyköping.

Vi träffar alzheimersjuke Mariefredsbon Bertil Karlsson, 84 år, som nekas plats till ett äldreboende. Sedan år 2000 har det försvunnit närmare tusen platser på äldreboenden i Sörmland.

Efter flera bråk inne på biblioteket Fröet i Fröslunda i Eskilstuna tvingas man nu stänga lokalen tidigare om dagarna. – Det har varit bråk. Vi hade en smällare i hallen och lite sådana saker, säger Birgitta Edvardsson, biträdande bibliotekschef i Eskilstuna kommun.

Onsdag

Härbärget i Eskilstuna söker nya volontärer för att kunna expandera sin verksamhet och starta ett nytt härbärge för EU-migranter. Sedan årsskiftet har en förening tagit över det som tidigare drevs av Svenska kyrkan.

Katrineholms kommun skulle på onsdagen fatta beslut om att riva de gamla skolbyggnaderna i Djulöområdet, något som kritiserats av delar av allmänheten. Men beslutet skjuts nu upp efter att Länsstyrelsen yttrat sig i frågan.

Torsdag

Skadegörelsen i Nyköping, bland annat i Rosvalla Arena kostar kommunen stora summor. Nu kopplas lokala idrottsstjärnor in i arbetet för att minska förstörelsen. En ny affisch-kampanj har tagits fram där idrottsprofilerna tar ställning mot skadegörelsen.

Vården för barn och ungdomar i Sörmland görs om. Familjerna ska kunna planera vården tillsammans med läkarna och barn ska kunna få mer behandling hemma. – Vi vill skapa arbetssätt som bygger på trygghet, säger landstingets projektledare Marie Håkansson.

Fredag

Flera företag är intresserade av Sörmlands Grafiska. Den 22 januari gick tiden ut för att lämna anbud på det konkursdrabbade företaget i Katrineholm. Konkursförvaltaren uppgav på fredagen att det finns fyra intressenter, men ville inte säga vilka.

Konståkaren Ondrej Spiegl från Eskilstuna vann SM-guld i december och laddar nu inför EM i Bratislava i slutet av januari. Men knäproblem kunde ha stoppat honom. – Inte ens läkaren trodde att jag skulle kunna hålla på med elitidrott igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.