Det är däckavtryck på marken, hinder har byggts av träplankor över nedfallna träd. Träd har sågats ner och man har flyttat stenar och lagt för att skapa vad som ser ut som en cykelbana.
– Någon eller några har anlagt en bana för terrängkörning. Vi vet tyvärr inte vilka som har gjort det, men det är antagligen fler än en person, säger Marianne Haage, kommunekolog på Trosa kommun.
Tomtaklintskogen anses värdefull
En privatperson anmälde skadorna till kommunen, som gjorde en polisanmälan.
– Naturen påverkas mycket av det här. Det som växer på marken försvinner helt när man kör med däck.
Tomtaklintskogens naturreservatet i Trosa är till för att bevara och vårda de värdefulla naturmiljöer som finns. I ett naturreservat finns ofta speciella regler och därför gäller inte allemansrätten i samma utsträckning som på andra platser. I Tomtaklintskogen är det bland annat förbjudet att gräva, skada eller förstöra både levande och döda träd och buskar. Alla former av motorfordon är förbjudna.
– Kommunen är positiv till friluftsliv, men man måste vara försiktig och värna om naturen och kunna ha roligt samtidigt. Jag bli lite orolig när människor gör sådana här saker i ett naturreservat, som är ett av de starkaste skydden vi har för naturen, säger Marianne Haage.
Förundersökningen är nedlagd
Det finns flera fall av skadegörelse i reservaten. Bland annat i Lånestahedens naturreservat i Vagnhärad sågades flera träd ner olagligt förra året. På länsstyrelsen i Sörmland ser man allvarligt på att bryta mot föreskrifterna.
Hur kan man jobba förebyggande mot skadegörelse?
– Det viktiga att alla kan ta del av informationen om vilka föreskrifter som finns. Vi jobbar med att lägga ut mer information på vår hemsida, samt att alla reservat har informationstavlor där det tydligt står vilka föreskrifter som gäller, säger Anna Ingvarson, biolog och naturvårdare på länsstyrelsen i Sörmland.
Går informationen ut ordentligt?
– Det hoppas jag. Det är även medborgarnas skyldighet att ta reda på vad som gäller.
Enligt polisen är förundersökningen nedlagd.
– Polisen vet inte vem som har gjort det här, men om någon har sett något eller har tips kan ju alltid förundersökningen öppna igen, säger Erik Terneborn, presskommunikatör hos polisen.
Tre saker att tänka på när du vistas i ett naturreservat
- Det är viktigt att ta reda på vilka föreskrifter som gäller, till exempel via informationstavlor eller webben.
- På våren är djurlivet mycket känsligt. Tänk på att följa regeln om kopplingstvång och ha hunden kopplad.
- Så här års är det väldigt mjukt i marken. Det finns en stor risk att skada marken när man cyklar eller rider, så kör inte där det är för mjukt i marken.
Källa: Anna Ingvarson, Länsstyrelsen i Södermanlands län