Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Signe Johannessen, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Daga-Gnesta, är upprörd över att kommunen inte meddelade om avverkningen som nu pågår. Hör henne förklara. Foto: SVT

Naturskyddsföreningen rasar över avverkning i Lötbodalsskogen: ”Regelvidrigt och upprörande”

Publicerad

I flera år har Lötbodalsskogen i Gnesta varit utsatt för angrepp av granbarkborrar. I år bestämde sig kommunen för att hugga ner extra många träd för att få stopp på skalbaggarna och säkra skogen. Men Naturskyddsföreningen Daga-Gnesta tycker att kommunen agerat fel.

Naturskyddsföreningen Daga-Gnesta är upprörda över att de och andra föreningar som rör sig mycket i Lötbodalsskogen inte kontaktades innan träden började huggas ner.

– Att vi inte kallats till något samråd eller fått ingå i någon form av remissinstans eller att vi inte fått uttala oss överhuvudtaget är helt regelvidrigt. Man känner sig så överkörd, säger Signe Johannessen, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Daga-Gnesta och ordförande på kulturföreningen Art Lab Gnesta.

Enligt Gnesta kommunen har alla föreningar som är verksamma i Lötbodalsskogen, som hundklubben och motorklubben, kontaktats och att kommunen inte har någon skyldighet att kontakta precis alla som rör sig i skogen.

Ser flera brister i avverkningen

Naturskyddsföreningen Daga-Gnesta anser dessutom att kommunen hanterar avverkningen på ett felaktigt sätt.

– Stora skogsmaskiner har rullat fram här medan alla små borrar ligger och sover under jord. När de vaknar är deras värdträd borta och vad tror ni själva kommer hända? De flyttar så klart vidare och frågan är vad som händer sedan Kommunen har tagit kortsiktiga och oinformerade beslut, säger Signe Johannessen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Hans Rydberg, biolog och styrelseledamot i Naturskyddsföreningen, visa vilka problem han ser med kommunens avverkning i Lötbodalsskogen. Foto: SVT

Gnesta kommun tillbakavisar kritiken och menar att fällningen har gjorts enligt Skogsstyrelsens råd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer