Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gnesta kommun varnar för fallande träd, även när det är vindstilla. I samma område tränar brukshundsklubben. Foto: SVT

Granbarkborrens angrepp sprider sig i Gnesta – kommunen varnar för fallande träd

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagens kommunstyrelsemöte i Gnesta informerades kommunen om granbarkborrens framfart. Friluftsområdet Lötbodal är hårt drabbat av angrepp och kommunen varnar för fallande träd i området. Nu väntar nya avverkningar.

– Vi var rörande överens över alla partier att det här är en viktig fråga som vi måste få ett snabbt beslut om, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Lundin, (S).

Efter förra årets avverkning fick kommunen kritik från lokala naturskyddsföreningen Daga-Gnesta bland annat för att de inte blev rådfrågade innan och för brister i avverkningen.

– När vi nu vet att det är mer skog som är drabbat nu än det var 2021 så behöver vi ha en dialog med de intressenter som är berörda, säger Linda Lundin, (S).

Linda Lundin, (S), kommunstyrelsens ordförande Foto: SVT

Varning för fallande träd

Att kommunen varnar för fallande träd, även under vindstilla förhållanden är något som oroar. I området finns det möjlighet för många friluftsaktiviteter. Bland annat tränar brukshundsklubben här.

– Det är läskigt. Tänk om man är med om en olycka med hunden, säger Ronja Nilsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gustav Edman (MP) vill att Lötbodal blir naturreservat, det tycker Håkan Ekstrand (C) är en dålig idé. Hör deras argument i videon. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.