Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gustav Edman (MP) vill att Lötbodal blir naturreservat, det tycker Håkan Ekstrand (C) är en dålig idé. Hör deras argument i videon. Foto: SVT

Skogen i Gnesta splittrar politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet driver frågan om att göra det populära friluftsområdet Lötbodal i Gnesta till ett naturreservat. Men det politiska motståndet är kraftigt. Inte minst från Centerpartiet.

– Jag tror inte att det gynnar kommuninvånarna att ha ett naturskyddsområde som rekreationsområde, säger oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C).

De senaste åren har kommunens friluftsområde Lötbodal söder om Gnesta fått en hel del uppmärksamhet.

Skogen har drabbats av granbarkborreangrepp och en del träd har fått tas ned.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

För att komma till rätta med problemen på lång sikt vill Miljöpartiet att Lötbodalsskogen blir ett naturreservat. Och flera partier tycker att det är en bra idé, bland annat Socialdemokraterna, ett av de två styrande partierna i Gnesta. Men Moderaterna, som är den andra parten i minoritetsstyret tycker inte att alls att det är en bra idé.

Starkt stöd i Gnesta

Och de backas upp av Centerpartiet som har ett starkt fäste i Gnesta. Senaste valet fick de över 16 procent av rösterna här.

Även Miljöpartiets stöd är ovanligt starkt i Gnesta. Här fick man nära sju procent av rösterna i kommunvalet 2018, vilket gör kommunen till Miljöpartiets starkaste fäste i Sörmland.

Frågan om Lötbodalsskogen kommer att vara fortsatt het efter valet och om Miljöpartiet får mer inflytande kommer de att försöka driva fram en utredning om att göra friluftsområdet till naturreservat. Onödigt enligt Centerpartiet.

Hör partiernas argument i klippet i spelaren ovan.

VALKOMPASSEN: Få hjälp i ditt val – se vilka partier i Gnesta som tycker som du i SVT:s unika valkompass

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet