Förskolan i Eskilstuna måste spara pengar. En av åtgärderna kan vara ett varsel av personal. Foto: SVT/TT

Neddragningar inom förskolan i Eskilstuna – 75 tjänster kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Barnkullarna inom förskolan krymper och nu drar förskolenämnden åt svångremmen. Det kan leda till varsel av tillsvidareanställd personal, men det är oklart när ett sådant kan läggas och hur många som i så fall kommer beröras.

Tillströmningen av barn till förskolan i Eskilstuna har minskat under senare år. I fjol var det 200 färre barn än tidigare och enligt förskolenämndens prognos väntas trenden fortsätta och antalet barn i förskoleåldern blir ytterligare 200 färre under 2023. Enligt förskolenämndens verksamhetsplan behöver kostnaderna i förskolan minska med 40 miljoner kronor för att få ekonomin i balans.

Under en pressträff på tisdagen berättade kommunen om situationen. För att komma till rätta med problemen så tittar man bland annat på lokalkostnader – men det finns också en risk att ett varsel av personal kan komma. Det är dock oklart när ett sådant kan läggas.

– Varsel är en lång process, många faktorer spela roll när vi väl är där, säger förskolechef Tina Persson.

I dagsläget ser kommunen att mellan 50 och 75 tillsvidareanställda kan påverkas. Men innan ett varsel läggs ska kommunen försöka hitta andra lösningar under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.