• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet professor Gunnar Andersson prata om konsekvenserna av minskat barnafödande. Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT

Demografiprofessorn om minskade barnafödandet i Eskilstuna och Katrineholm

Publicerad

I Eskilstuna och Katrineholm kan totalt hundratals förskoletjänster försvinna på grund av minskat barnafödande och minskande barnkullar. Utvecklingen ser ut på samma sätt i hela landet. 

2022 blev det en kraftig minskning i barnafödandet i Sverige. Inte sedan 2005 har det fötts färre barn, perioden januari-september, enligt Statistiska centralbyrån.

– Vi kopplar ihop det med det ökade osäkerhetsläget i världen, säger Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet.

Barnafödandet har tidigare påverkats av människors oro för bland annat terrorism och ekonomiska kriser, och de senaste åren även klimatförändringar, kriget i Ukraina och nu inflationen.

Påverkar förskolor

Enligt Gunnar Andersson har barnafödandet minskat det senaste decenniet, men ökade kort under pandemin, för att under 2022 åter minska.

– Barnomsorgen och skolsystem får anpassa sin kostym, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.