• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skolchefen och några katrineholmare om den kraftiga nedgången i barnafödandet. Foto: Per Elfström/SVT

Kraftig nedgång i barnafödandet i Katrineholm – trenden tros fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik från SCB visar att barnafödandet i Katrineholm under de första tre kvartalen i år var det lägsta på elva år. Nyligen togs beslut om att stänga två förskolor i staden till följd av utvecklingen.

253 barn. Så många föddes i Katrineholm under januari till september i år. Det är det lägsta antalet sedan 2011, då 228 barn föddes under samma period. Johan Lindeberg, skolchef i Katrineholm, menar att trenden ser ut att fortsätta.

– Man hade inte helt förutsett den ganska kraftfulla minskningen som har skett de senaste två åren och förväntas ske kommande år också, säger han.

Utvecklingen har lett till att bildningsnämnden i Katrineholm nyligen beslutade att de två förskolorna Lasstorp och Regndroppen ska stängas under 2023 och flytta barn och personal till närliggande förskolor.

– Jag har en djup respekt för de känslor och den relativa osäkerhet som det skapar. Både i barngrupp, föräldragrupp och personalgrupp. Jag förstår att det är jobbigt, den här typen av förändring är jobbig, säger Johan Lindeberg.

I klippet hör du skolchefen och några katrineholmare om vad de tror ligger bakom minskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.