Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Bo Sundahl och Johan Lindeberg prata om framtidsutsikterna för lärarna och skolan i Katrineholm när 50 anställda varslas. Foto: SVT

Lärarfackets oro inför framtiden: ”Ingen lycklig situation”

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags meddelade bildningsförvaltningen i Katrineholm att 50 anställda inom förskolan varslas. Nu uttrycker lärarfacket Sveriges Lärare i Katrineholm oro kring vad situationen med färre barn i Katrineholm kan komma att innebära för deras medlemmar i framtiden.

Barnen blir äldre och kommer att vara färre i motsvarande ålderskullar senare i skolgången. Något som kan leda till att deras medlemmar blir direkt påverkade i ett senare skede. Detta menar Bo Sundahl på den fackliga organisationen Sveriges Lärare i Katrineholm.

Skolpeng

Han ser en ökning av skolpengen som en del av lösningen, dels när det gäller att få fler utbildade lärare till skolan.

– Vi ligger under snittet i landet. Vi har en låg behörighet på lärarna, även i förskolan. Den borde verkligen inte bli lägre, säger Bo Sundahl.

Johan Lindeberg, skolchef i Katrineholms kommun, skulle förvisso gärna se en ökning av skolpengen. Men menar samtidigt att det inte är så lätt, med tanke på det ekonomiska läget.

Olika förutsättningar

– Om vi tittar på jämförbara kommuner med liknande förutsättningar så kan vi se att vi ligger ungefär på nivå när det gäller stora delar av grundskolan. Det finns dock utrymme för att göra ökningar och riktade satsningar på till exempel förskola och även gymnasieskola. Men nivån på skolpeng är något som beslutas politiskt, säger han.

I klippet hör du Bo Sundahl och Johan Lindeberg om framtidsutsikterna för lärarna och skolan i Katrineholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.