Arkivbild. Foto: TT

Stort varsel inom förskolan i Katrineholm – 50 anställda kan få gå

Uppdaterad
Publicerad

Sjunkande barnantal inom förskolan i Katrineholm har fått bildningsförvaltningen att agera. På onsdagseftermiddagen lades ett varsel som berör 50 anställda inom förskolan från och med höstterminen.

Enligt ett pressmeddelande från Katrineholms kommun visar en prognos 130 barn färre till förskolan i höst. Och redan för någon månad sedan meddelade kommunen att två förskolor ska stängas.

– Det känns oerhört tråkigt att inte kunna bereda jobb för de medarbetare vi har inom förskolan. Den enkla logiken är att vi ju inte kan ha mer personal än vad vi har barn för, säger Birgitta Dahlbeck verksamhetschef för förskola.

De som i första hand berörs av varslet är outbildad pedagogisk personal, det vill säga barnskötarbiträden. Förskolelärare berörs inte, men någon barnskötare kan finnas med på turordningslistan, uppger förvaltningen. Sammantaget berörs 50 anställda från och med höstterminen 2023.

– Då vi inte ser att barngrupperna kommer att öka den närmaste tiden finns det en risk att varslen träder i kraft. I bästa fall kan vi omplacera den berörda personalen efter kompetens, säger Johan Lindeberg, skolchef i Katrineholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skolchefen och några katrineholmare om den kraftiga nedgången i barnafödandet. Foto: Per Elfström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.