Enligt Ibrahim Mohamud Haji (MP), 1:e vice ordförande i socialnämnden i Nyköping, skulle det ha kostat mellan två och tre miljoner kronor per år att driva en ny familjecentral. Foto: SVT/Albin Agham

Nej till ny familjecentral i Nyköping

Publicerad

Nyköpings kommun får ingen ny familjecentral. Socialnämnden måste prioritera akuta boenden och ett nytt härbärge.

Förra året fick kommunen i uppdrag att tillsammans med regionen utreda och förbereda för en tredje familjecentral i Nyköping. Men frågan har varit på tapeten sedan 2016.

Slopar förslaget

Sedan tidigare finns det två familjecentraler på Arnö och i Brandkärr. Förslaget var att den nya familjecentralen skulle placeras vid vårdcentralen på Bagaregatan.

Men nästa vecka fattar socialnämnden beslut om att slopa förslaget, på grund av ökade kostnader för bland annat akuta boenden till följd av bostadsbristen.

– Det budgetläge vi befinner oss i nu tillåter inte att vi driver en tredje familjecentral. Vi kommer att göra andra prioriteringar i kommunen, bland annat ska vi skriva ett avtal med Eskilstuna Stadsmission för ett nytt härbärge, säger Ibrahim Mohamud Haji (MP), 1:e vice ordförande i socialnämnden i Nyköping.

”Inget ansvar för patienter”

Enligt honom skulle det ha kostat mellan två och tre miljoner kronor per år att driva en ny familjecentral.

Hur kommer patienter att drabbas när det inte blir en till familjecentral?

– Vi har egentligen inget ansvar för patienter. Det är regionen som har ansvar för sjukvården, men vi i kommunen anser att det är viktigt att ha familjecentraler.

Ibrahim Mohamud Haji hoppas att en tredje familjecentral kan etableras i framtiden. Tills dess finns det planer på att utöka verksamheten på familjecentralen på Arnö. I dag bemannas den av personal från barnavårdscentral två dagar i veckan. Förhoppningen är att BVC-verksamhet ska kunna bedrivas där alla dagar i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.