Jan Karlsson, chef för forensiska gruppen i Eskilstuna. Foto: SVT

Långa köer till NFC försvårar polisens utredningsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Långa köer hos NFC och ett ökat antal ärenden försvårar polisens utredningsarbete. För att effektivisera verksamheten kommer polisens forensiska verksamhet att finnas på åtta nya orter, vilket kan leda till kortare handläggningstider i framtiden.

– Vi kommer att kunna skicka spår till orter som inte har lika mycket att göra, säger Jan Karlsson, chef för forensiska gruppen i Eskilstuna.

NFC, Nationellt forensiskt centrum, som på uppdrag av åklagare och polis genomför kriminaltekniska undersökningar på brottsplatser, har under de senaste åren haft problem med långa handläggningstider. Hos Eskilstunapolisen blir konsekvensen att utredningar tar längre tid.

– Vi bara väntar och väntar. Ibland kan det ta upp till ett halvår innan vi får svar, men det handlar mycket om vad det är för typ av ärenden, säger Lars Franzell, chef för grova brott-avdelningen i Eskilstuna.

Vad kan det få för konsekvenser med långa handläggningstider?

– Det blir långa häktningstider.

– Det kan innebära att vi är tvungna att släppa en misstänkt person på grund av att det tar för lång tid att få provsvar, säger Jan Karlsson.

NFC på tolv nya orter

Polisen kommer från och med oktober i år fram till mars 2020 att arbeta med att successivt utöka NFC:s verksamhet från att i dag finnas på fyra orter till att totalt finnas på tolv orter. Det som ett försök att minska trycket på de labb som redan finns.

– Syftet med satsningen är att vi som myndighet ska bli ännu effektivare när det gäller att gå från spår till analys. Det är ju tänkt att våra handläggningstider ska bli kortare, säger Helena Trolläng, avdelningschef på NFC.

NFC finns redan idag i Linköping, Stockholm, Malmö och Göteborg. Foto: SVT Design

Under 2017 låg handläggningstiden i snitt på 54 dagar i Eskilstuna och 2018 låg den på 48 dagar. Snittet för hela länet har legat på 38 dagar under de två senaste åren.

– Det är svårt för mig att exakt veta vad som ligger bakom de här siffrorna, men min bild är att handläggningstiderna i Eskilstuna sjunker så det är väl positivt, säger Helena Trolläng.

Foto: SVT Design

”Jag vet vad som står på spel”

Riksrevisionen och Statskontoret har tidigare kritiserat NFC för långa handläggningstider och kommit med förslag på hur de kan bli mer effektiva.

Samtidigt släpper polisen ibland misstänkta personer för att det tar för lång tid, hur ser du på det?

– Jag tycker det är allvarligt, jag har ett förflutet som åklagare så jag vet vad som står på spel. Men man måste också förstå att NFC är involverad i 25 procent av alla häktade ärenden. Men är jag nöjd? Nej, jag önskar så klart att vi hade kortare handläggningstider.

Ser över arbetstiderna på NFC

Poliser som SVT Sörmland har pratat med tycker att NFC borde ha sin verksamhet öppet dygnet runt. NFC, som har sitt huvudkontor i Linköping, är till större delen en dagtidsverksamhet, vilket de anser är orimligt med tanke på samhällsutvecklingen.

– Jag förstår diskussionen och vi håller på att se över våra arbetstider här och nu. Men vi skulle inte kunna leverera bättre service bara för att vi hade öppet dygnet runt, utan det handlar snarare om vilka tillfällen polisen behöver snabba svar och när vi kan tillhandahålla det, säger Helena Trolläng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.