• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Norieh hjälper barnen på arabiska: ”Jag förstår mer när hon förklarar”

Uppdaterad
Publicerad

Fröslundaskolans förbättrade resultat beskrivs som en framgångssaga.  En av insatserna som lett hit är att man börjat använda språkhandledarna i större omfattning.

– När hon förklarar saker för mig förstår jag bättre än om vi pratar svenska, säger Sara Ahmed, femteklassare i Fröslundaskolan.

Norieh Alla Wirdi heter språkhandledaren som stöttar Sara Ahmed och hennes klasskamrater den här dagen. Norieh kommer ursprungligen från Irak, och har själv arbetat som mattelärare i 20 år. Den här lektionen är hon en av tre vuxna i klassrummet.

Utöver Norieh, som bland annat talar kurdiska och arabiska, finns handledare som talar somaliska och andra språk.

Används mer effektivt

När skolan inventerade sina resurser för några år sedan insåg de att språkhandledarna gick att använda mer effektivt. Nu är de ett större inslag i Fröslundaskolans verksamhet än tidigare.

Om skolan märker att en någon riskerar att inte klara kunskapsmålet sätter man in språkhandledaren som en extra resurs och ofta kan det räcka för att eleven ska gå från ”gul” till ”grön”.

I klippet berättar eleverna Sara Ahmed och Mohammed Muthanna om vad språkhandledaren betyder för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.