Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Då finns det en risk för skador med så kallade elpistoler. Hör polisen om skaderisken med nya vapnet. Foto: SVT

Nu får alla poliser tillgång till elchockvapen – ska fylla lucka mellan pepparspray och pistol

Uppdaterad
Publicerad

I år får alla poliser i yttre tjänst i landet tillgång till elchockvapen. I Sörmland har utrullningen börjat och nu finns det i alla polisområden i länet.

– Elchockvapnet kommer att fylla luckan mellan batong, OC-spray och upp till vissa situationer när vi behöver använda vår tjänstepistol, säger utbildningssamordnaren Jens Lindström Lönn.

Två laserpunkter visar var träffen blir och pistolen avfyrar projektiler, en pluspol och en minuspol.

– Det är ungefär 50 000 volt inledningsvis tills det har etablerats en krets, då sjunker det ner till 2 500 volt. Elen påverkar det sensoriska och motoriska nervsystemen. Det gör väldigt ont och du kan inte röra dig. Men det påverkar inte det autonoma nervsystemet som reglerar exempelvis andningen, säger Jens Lindström Lönn.

Ger polisen tid att ingripa

Personen som träffas kan inte röra sig på några sekunder vilket ger tid för polisen att ingripa på ett säkert sätt, menar han.

Vapnet har testats och utvärderats av polismyndigheten under flera år. Förra året fick insatsstyrkan tillgång till det på permanent basis, och i år rullas det ut inom hela myndigheten.

Närmare hälften av alla poliser i yttre tjänst i Sörmland har gått utbildning för det nya elchockvapnet. Till årsskiftet är planen att alla ska ha genomfört den.

Rätt verktyg vid rätt tillfälle

Polisen använder sig i utbildningen av olika scenarier som sedan ska vara som hjälpmedel och stöd vid riktiga situationer.

– Då känner polisen på plats igen sig och vet då hur man ska agera och värdera de olika hjälpmedlen och när de är tillämpbara, säger Jens Lindström Lönn.

Oklart om minskat behov av skjutvapen

Enligt polisens nationella utvärdering kunde vanliga skjutvapen undvikas i enskilda fall, men det gick inte att se statistiskt att elchockvapnet minskade behovet av skjutvapen.

All användning av hur elchockvapnet har använts lagras i en server.

I klippet berättar Jens Lindström Lönn om den skaderisk som finns och hur det är med både pacemaker och gravida kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.