Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska vallarna och försvarsgångarna från Gustav Vasas tid räddas undan tidens tand. Tekniska förvaltaren Ulrika Gräns berättar i klippet. Foto: SVT

Nu finns räddningsplan för de 500 år gamla vallarna vid Nyköpingshus

Uppdaterad
Publicerad

Vallarna vid Nyköpingshus och de 500 år gamla kasematterna riskerar att rasa in om inget görs. Nu har Statens fastighetsverk planer på en räddningsaktion som ska inledas till sommaren.

Kasematterna, de underjordiska försvarsgångarna, vid det gamla Vasa-slottet Nyköpingshus har varit kända i många år. För tre år sedan hittades också nya delar av kasematterna – men allt är samtidigt i dåligt skick.

Budgeten som Statens fastighetsverk har för underhåll är begränsad och de senaste åren har andra projekt fått prioriteras. Till exempel den akuta reparationen av kanontornet som höll på att rasa ner i Nyköpingsån.

En räddningsplan tas fram

Men nu har 2,3 miljoner kronor säkrats i budgeten för 2024 och en plan för räddning av vallarna och kasematterna håller på att tas fram.

– De ska bevaras helt enkelt och inte fortsätta vittra sönder, säger Ulrika Gräns, teknisk förvaltare vid Statens fastighetsverk.

Så ska arbetet med att säkra kasematterna gå till – se videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.