Följ med in bakom kulisserna på nya larmcentralen.

Sjukvårdens nya larmcentral i Sörmland är igång

Publicerad

På fredagen invigdes sjukvårdens egen larmcentral i Sörmland som nu sköter ambulansutlarmningen i länet i stället för SOS Alarm. Syftet är att den medicinska bedömningen vid larmsamtal ska komma närmare invånarna.

Larmcentralen är en del av ambulanssjukvården och kommer också ingå i ett samarbete med två liknande larmcentraler i Uppsala och Västmanland som varit drift sen 2015.

– När vi driver det i egen regi hänger hela vårdkedjan ihop och det skapar både trygghet och tilltro, säger Monica Johansson (S), ordförande i landstingsstyrelsen.

Kopplas vidare från SOS Alarm

Den som behöver ambulans ska fortfarande ringa 112, men samtalet kopplas sedan vidare från SOS Alarm till sjukvårdens larmcentral i Eskilstuna.

– Vi har tittat på de andra länen och där ser vi att svarstiderna faktiskt minskat. Träffsäkerheten vid utryckning har också blivit mycket bättre när man ringer, säger Monica Johansson (S). 

Sjuksköterskor bedömer

Endast legitimerad personal kommer arbeta på larmcentralen.

– Den stora skillnaden är att man blir bedömd vid varje enskilt tillfälle av en sjuksköterska, säger Jörgen Lifvakt, verksamhetschef på ambulansvården i Sörmland.

När man kopplats till en sjuksköterska sitter samtidigt en dirigent och lyssnar. Den personen avgör hur akut vårdbehovet är och skickar i så fall en ambulans under tiden samtalet sker.

Kan kopplas till grannlän

– Om alla våra sjuksköterskor sitter upptagna så kopplas samtalen i stället till Västmanland eller Uppsala, säger Jörgen Lifvakt.

Utlarmning av till exempel räddningstjänst, vid bränder och liknande, är det fortfarande SOS Alarm som sköter.

Tidigare erfarenhet

Tidigare har landstinget provat ett liknande samarbete mellan landstingen, men då köptes tjänsten av företaget Medhelp. Kontraktet bröts dock 2013 på grund av en ekonomisk tvist. Det har också varit svårt med rekrytering tidigare vilket var anledningen till att Sörmland inte hoppade på samarbetet tillsammans med Uppsala och Västmanland redan 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.