Landstinget bryter med Medhelp

Uppdaterad
Publicerad

Landstingen i Uppsala, Södermanland, Västmanland samt region Gotland bryter samarbetet med företaget Medhelp som skickar ut och dirigerar ambulanser i länen.

Medhelp har hotat att bryta kontraktet från och med den 19 juni om inte ersättningen höjs på grund av att uppdraget, enligt företaget, har blivit mer omfattande än landstingen uppgav i samband med upphandlingen.

Men i stället för att skjuta till mer pengar väljer nu landstingen att driva verksamheten i egen regi, enligt lokala medier. Avtalet började gälla den 31 oktober 2011 och avtalstiden är tre år.

Ambulansdirigeringen i Uppsala

– Vi har en beredskap att ta över verksamheten från den 19 juni. Det är kort om tid, men det måste vi hantera, säger Jens Larsson, chefsjurist vid landstinget i Uppsala.

Personalen kan stanna kvar

Ett troligt alternativ är att samma personal i stället får arbeta för landstingen.

– Vi kommer att inleda samtal med dem som arbetar på Medhelp i dag, för vi är väldigt nöjda med dem. Lokalerna är våra redan, säger Larsson.

Medhelp har alltså meddelat att de inte kommer att dirigera ambulanser från och med den 19 juni, om inte mer pengar skjuts till.

– Nu upplever vi att vi har fått ett ultimatum och därför måste agera. Det vi har bestämt är att inte gå Medhelp till mötes när det gäller ökad ersättning, säger Larsson.

Fler samtal än man räknade med

Sedan hösten 2011 larmar Medhelp ut ambulanser via Sjukvårdens larmcentral i Uppsala, Sörmland, Västmanland och på Gotland. Övriga landsting anlitar SOS Alarm.

Medhelp anser att avtalet omfattar att de ska ta emot 95.000 samtal per år, medan det har visat sig att samtalen i stället uppgick till 300.000.

”Inga diskussioner med oss”

– De har ensidigt valt att gå på sin tolkning av avtalet, utan att föra diskussioner med oss, säger Geir-Erik Hyvärinen, produktionschef på Medhelp.

Han pekar på att Medhelp under 18 månader har försökt förhandla upp ersättningsnivån, utan resultat. Avtalet sägs upp den 19 juni, och Medhelp kommer inte att rubba sina krav.

– Vi har ingen möjlighet att driva verksamheten vidare med ett sådant här underskott, säger han.

Diskussionerna om hur övergången ska gå till påbörjades i dag. Hyvärinen understryker att det måste ske smidigt, utan att drabba patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansdirigeringen i Uppsala

Mer i ämnet