I samband med att grödorna mognar så dyker allt fler vildsvin upp. Foto: TT

Nu kommer vildsvinen fram i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Svenska jägarförbundet spår nu att skador ifrån vildsvin kommer att öka kraftigt under juli. Redan nu har man sett början på vildsvinsskador och de förväntas bli fler.

Vildsvinen finns i princip i hela länet och det är nu när axen börjat mogna på fält och gårdar som vildsvinen kommer fram.

– Man kan se att mellan att det blir nått i axen fram till skörd så öker vildsvinsskadorna rejält. De kommer ju fram nu och det kan vara bra att hålla koll på nätterna, säger Anders Nilsson jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet i Södermanland.

Återkommer till samma plats

Redan nu har man på Jägarförbundet sett vildsvinsskador och man rekommenderar nu gårdsägare att hålla koll.

– Ett tränat öga ser ju att det blivit tuffligt här och där. I natt var jag ute och kollade vid min gård. Vildsvin återkommer ju gärna till ställen. Så hade man till exempel skador förra sommaren på ett ställe så kan man kolla där nu och är det skador där så kan man förbereda sig på att de kommer igen, säger Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.