Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tobias Jöhnemark är trafikpolis i Sörmland och visar hur polisens nya bötfällningsapp fungerar. Foto: Otilia Bogen, SVT

Fler trafiksyndare kan bötfällas med polisens nya app

Publicerad

Böter på suddiga karbonblanketter, det är snart ett minne blott. Polisen har börjat använda en ny app för att skriva ut ordningsböter vid till exempel hastighetskontroller. Och det nya arbetssättet är både mer effektivt och rättssäkert, det anser trafikpolisen Tobias Jöhnemark i Sörmland.

Tidigare skrev polisen ut ordningsböter på papperslappar med ett tjugotal olika fält som skulle fyllas i, med allt ifrån personuppgifter till information om fordon, plats och själva brottet. Sedan skulle boten skickas in – och det kunde ta flera dagar innan den syntes i polisens register.

– Det finns poliser som är jättesnabba på att fylla i blanketterna, men med appen går det snabbare för de flesta. Boten kommer dessutom in i brottsregistret på 30 sekunder och det behövs ingen administrativ personal, säger trafikpolisen Tobias Jöhnemark.

Hinner stoppa fler fordon

När SVT träffar honom utför han hastighetskontroller utanför Eskilstuna tillsammans med en kollega. Bilar stoppas på löpande band, och eftersom böterna går snabbt att skriva ut hinner de stoppa fler bilar under passet. Dock är det svårt att jämföra hur många fler böter som skrivits ut sedan appen kom.

– Som med allting annat så gör coronapandemin att det är väldigt svårt att jämföra. Vi arbetar annorlunda på flera sätt, till exempel gör vi inte nykterhetskontroller i samma utsträckning. Men om det här hade varit ett normalår hade vi nog sett en stor ökning av utfärdade böter, säger Tobias Jöhnemark. 

I klippet ovan visar polisen Tobias Jöhnemark hur appen fungerar i praktiken.

Så funkar polisens app Obot:

Visa

Personuppgifter och fordonsuppgifter kan scannas in från till exempel körkort och registreringsskyltar.

Datum fylls i automatiskt och funktionen ”använd senaste plats” gör att polisen inte behöver fylla i den informationen på nytt om det är flera böter som skrivs ut från samma plats.

Den bötfällda personen får se en sammanfattning av alla uppgifter och kan signera direkt på skärmen med ett finger. När den är signerad vinner den laga kraft på en gång, blir synlig i brottsregistret och ett inbetalningskort med bötesbeloppet kommer hem med posten.

Obot hanterar bara ordningsböter, det vill säga mindre förseelser som erkänns på plats och där påföljden är böter. Alla ordningsbrott finns ännu inte inlagda i Obot, vilket innebär att visa förseelser fortfarande kan resultera i en pappersbot.

Om en person väljer att inte godkänna boten går ärendet vidare till tingsrätten där det blir en rättegång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer