Stefan Wistrand, ordförande för Bondeka samfällighetsförening. Foto: SVT/TT

Ny chans att söka fiberpengar i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Nu har föreningar och fiberaktörer i Eskilstuna för andra gången möjligheten att söka pengar för bredbandsutbyggnad i kommunen.

En av dem som tidigare har sökt stödet är Stefan Wistrand, ordförande för Bondeka samfällighetsförening.

– Tidigare var det hopplöst, 4G-nätet gick alldeles för långsamt, säger han.

Det var under ett årsmöte 2016 som Stefan Wistrand lyfte frågan om fiberutbyggdnad i Bondeka, som ligger drygt två mil utanför Eskilstuna.

Ett år senare tog föreningen beslut om att söka medel från kommunen för fibersatsning på landsbygden. Ett halvår senare var nätet i drift. 27 av 40 fastigheter hade anslutit sig.

– Det betyder mycket för oss och jag är glad att så många ville haka på, säger Stefan Wistrand.

Glesbygden är kvar

Och nu har kommunen lagt en miljon kronor i stöd till bredbandsutbyggnaden på landsbygden. Kommunen ser ett behov av att ha fiber i de mest glesa delarna av Eskilstuna.

– Vi har en hel del fiber utbyggt i tätorterna och nu är det glesbygden som är kvar. Det kommer bli allt viktigare med digitaliseringen, säger Eva Lehto, bredbandssamordnare på Eskilstuna kommun.

Eva Lehto, bredbandssamordnare på Eskilstuna kommun. Foto: SVT

”Vi informerade alldeles för dåligt”

Föreningar och fiberaktörer kan skicka in ansökningar mellan den 18 oktober och 18 december. Men redan i våras kunde man ansöka om pengar men då kom inga ansökningar in.

– Jag hoppas att det beror på att vi informerade alldeles för dåligt och att det var för kort ansökningsperiod. Nu kommer vi ut mycket bättre och vi får se om det gör någon skillnad, säger hon.

Dyrt med fiber på landsbygden

Enligt en ny rapport från Internetstiftelsen så hade 43 procent av de tillfrågade på landsbygden fiber, i år är siffran 55 procent. Men trots det har det gått trögt för många som bor på landet att få fiber, då det ofta är en dyr investering.

En del aktörer säger att det är krångligt, dyrt och klent intresse med fiber på landet, vad säger du om det?

– Det är annorlunda att bygga på landet än i staden, det är inte bara en väghållare utan det är flera väghållare och ofta glest mellan varje hus. Då gäller det att det är en hög efterfrågan för att få ihop kalkylerna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.