Arbetsgruppen jobbar med att bestämma hur Ny-fiket ska utvecklas och vilka aktiviteter de ska ha utöver språkcafét. Foto: Björn Gustavsson

Ny-fiket hoppas locka svenska ungdomar

Publicerad

Ett av syftena med språkcaféet Ny-fiket i Nyköping är att utrikesfödda ungdomar ska lära sig svenska genom att prata och umgås med svenskfödda. Men allt färre svenskar dyker nu upp på fiket. Ett bekymmer man nu försöker råda bot på.

Planerna för Ny-fiket var igång redan 2015 då det fanns önskemål om ett språkcafé för ungdomar. Till en början gick det bra och både svensktalande och utrikesfödda ungdomar dök upp. Men nu ser det alltså annorlunda ut.

För att kunna utveckla verksamheten fick Nyköpings kommun 339 000 kronor av länsstyrelsen i början på sommaren. Det nya projektet är i startgroparna och en arbetsgrupp, bestående av ungdomarna själva, jobbar nu med frågan hur de ska locka till sig fler svenska ungdomar.

– Dels tror vi att det är många som inte vet att vi finns. Och sen kanske man inte har en bild av vad man gör på ett språkcafé. Vi tänker oss att vi ska locka hit ungdomarna genom att besöka skolor, fritidsgårdar, sporthallar, ridklubbar och tala om att vi finns, säger Lisbeth Sommarström, kultursamordnare.

Lära av varandra

Istar Huseen och Dilber Abdi tillhör båda arbetsgruppen. De kommer ofta till Ny-fiket och hoppas att fler svenskfödda ungdomar ska börja dyka upp.

– Du träffar nya människor, lär känna varandra och lär dig också nya saker, säger Istar Huseen som också vill välkomna alla som har en tanke på att besöka cafét.

– Man kan lära sig många saker som kultur, tradition och språk. Språk är också jätteviktigt, säger Dilber Abdi.

Enda svensken på plats

Nadja Dixon Kassman är den enda svenskfödda på plats i lokalerna. Hon tror också att bristen på svenskfödda besökare beror på att de inte känner till verksamheten, men att många nog skulle komma tillbaka bara de gav fiket en chans.

– Jag lär känna folk som jag kanske inte möter annars, som i skolan och så, och då lär jag mig saker om andra människor. Det tror jag många andra också skulle göra och ha nytta av.

Kom hit från Syrien

Abdla Almlhem och Hazan Ahmed kommer båda från Syrien och varit här ett till två år. För dem är mötet med svenskar avgörande för att svenskan ska utvecklas.

– Det är både spännande och jättefint, säger Abdla Almlhem.

– Jag kom hit för ett år sedan. Här får jag prata svenska med kompisar och spela tennis, säger Hazan Ahmed.

Skulle ni vilja att det kom hit fler svenskar?

– Ja, när jag kom hit första gången fanns många svenskar. Nu finns bara en. För mig är det bättre att prata med en svensk person för att kunna lära mer och mer, säger Abdla Almlhem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer