På söndag invigs den nya arenan som delar namn med en av produkterna från GB:s sortiment. Foto: SVT / Flens kommun

Kritik mot glassnamn på nya sporthallen i Flen

Publicerad

Flens kommuns nya idrottshall är namngiven efter en känd glass, och detta utan att glassföretaget behövt betala något. Nu får den nya hallens namn kritik – innan den har hunnit bli invigd.

– Kommunen ska inte ägna sig åt reklam för ett specifikt företag, säger statsvetaren Folke Johansson.

På söndag invigs den nya sporthallen som ligger på Drottninggatan i centrala Flen.

– Vi tänkte att det kunde vara roligt att ha en invigning och förhoppningsvis få dit några av de föreningar som finns i Flen, som kan tänkas använda hallen, säger Jan-Åke Henriksson, VD för det kommunala bolaget Framtidsbruket AB, som var med och tog fram den nya sporthallen.

Stark koppling till glassföretaget

Namnet på sporthallen, Piggelinhallen, är ett namn som för tankarna till GB:s glassfabrik som finns i kommunen. Enligt Jan-Åke Henriksson kommer namnet från några elever på Stenhammarskolan.

– Vi blev taggade när vi hörde namnet. Det har en positiv känsla som vi vill att hallen ska ge, att det ska finnas förutsättningar för att vara pigg och glad.

Så hallen är inte sponsrad?

– Absolut inte. Vi kommer inte att ha någon logga från GB. Många förknippar piggelin med glass, och glass är positivt i nästan alla avseenden, och så vill vi att det ska kännas med sporthallen.

Enligt VD:n har kommunen varit i kontakt med glassföretaget för att säkerställa att namnet inte är namnskyddat.

– Vi fick besked att det var okej för oss att använda det.

På kommunens hemsida står det så här i evenemangsbeskrivningen till invigningen: ”Dessutom bjuder GB alla på glassar – självfallet Piggelin!”.

– Jag har tiggt till mig lite glass till invigningen, men det är en helt annan sak. Det är klart att man associerar till glassen, men jag tycker inte det spelar någon roll när namnet var passande. Sedan råkar det vara en GB-glass, säger Jan-Åke Henriksson.

Olagligt utifrån kommunallagen

Folke Johansson, statsvetare vid Göteborgs universitet, anser att det är märkligt av kommunen att namnge sporthallen efter glassen när det inte finns någon överenskommelse med GB.

– Jag tycker att det är högst olämpligt. Kommuner ska ju inte ägna sig åt reklam för ett specifikt företag och inte på något sätt ta ställning för enskilda näringsidkare.

Det finns flera exempel där företag har gått in och sponsrat, till exempel genom att äga eller betala en del av hallen, och därefter gett namn åt den. Ett exempel är Scaniarinken i Södertälje.

– Där har säkerligen Scania betalat en del. Skillnaden är att då sker en samverkan, men om företaget inte bidrar till kostnaden får det gratis reklam och det ska inte kommunen bistå med. Alla företag ska behandlas likvärdigt.

Enligt Folke Johansson är det stor skillnad om företaget är med och betalar.

– Så vitt jag förstår har det inte skett här. Jag tycker att det luktar dåligt omdöme från kommunens sida, säger Folke Johansson.

Så säger kommunallagen

2 kap. Kommunala angelägenheter

8 §  Kommuner och landsting får genomföra åtgärder för att allmänt främja näringslivet i kommunen eller landstinget.

Individuellt inriktat stöd till enskilda näringsidkare får lämnas endast om det finns synnerliga skäl för det.

Källa: Riksdagens hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.