Den nya duon genom Saulius Sirmelus (till vänster) samt Saulius Cekanavicius (till höger) kom till Eskilstuna och Sverige under onsdagen. Foto: AFC Eskilstuna

Ny tränarduo i AFC Eskilstuna – tar över med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Nemanja Miljanovic lämnar sitt uppdrag som tränare för det allsvenska bottenlaget. Istället värvar klubben två litauiska herrar, där den ena har tränat ett lag i Kazakstan.

Med åtta omgångar kvar av Allsvenskan gör AFC förändringar i ledarstaben.

Saulius Sirmelus, 56, tar över som huvudtränare och Saulius Cekanavicius, 50, blir assisterande. Den nya duon kommer att stöttas upp av Jawad Al-Jebouri som i dag är assisterande tränare.

Litauens landslag

Sirmelus kommer senast från att ha arbetat med Shakhter Karaganda i Kazakstans högstaliga.

Han har även meriter som assisterande förbundskapten för Litauens landslag och blev litauisk ligamästare 2000, 2001 och 2002.

Hans nye kollega Cekanavicius kommer senast från uppdraget som akademitränare i lettiska högstaligan Ventspils.

Tränaren blir sportchef

AFC:s nuvarande huvudtränare Nemanja Miljanovic går tillbaka till sin gamla roll som enbart sportchef. Han har under våren suttit på dubbla poster som både tränare och sportchef.

– Det har varit en längre diskussion med styrelsen tillsammans med Nemanja. De har kommit överens om att det är ett bra läge att göra en förändring, säger Johannes Wahlberg, kommunikationsansvarig i AFC och fortsätter:

– Det är ett kritiskt läge nu i slutskedet av Allsvenskan och man vill ge ny energi in i truppen inför vad som komma skall under hösten, säger han.

”Det får stå för dem”

Wahlberg beskriver de nya tränarförmågorna som två ”väldigt lugna personer med bra erfarenheter” i bagaget.

Vissa AFC-supportrar kanske tycker att det är ett nedköp att ta in en tränare från Kazakstan. Hur ser du på det?

– Det får stå för dem. Vi gör det som vi tror är det bästa för klubben, säger han.

Vill rädda kvar laget i Allsvenskan

Tränarduon har målet klart med deras nya klubb – att inte åka ner till Superettan.

– Jag tror inte det är dags för att göra stora förändringar. Jag tror vi måste fokusera på detaljer, så att vi kan stanna kvar i Allsvenskan, säger Saulius Sirmelus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.