Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så levde barnen på Nynäs slott för hundra år sedan – ny utställning ska locka barnfamiljer

Uppdaterad
Publicerad

Nu i dagarna öppnar utställningen ”Barnen på Nynäs” vid Nynäs slott utanför Nyköping. Det är Region Sörmland som ligger bakom och förhoppningen är att locka många barnfamiljer till de lekfullt inredda lokalerna – ett museum där man både får se och röra.

Utställningen är ett resultat av ett upprop som gjordes i början av 2022 då föremål till utställningen började efterlysas. Gensvaret hos allmänheten blev ordentligt och personerna bakom utställning har rest länet runt och mött givmilda sörmlänningar.

Fritt inträde

Planen var först att öppna utställningen i september 2022 men eftersom den bygger på återbruk och insamling så tog den längre tid än väntat att färdigställa. Nu i juni slår dock regionen, som äger och förvaltar Nynäs slott, upp portarna – och inträdet är gratis.

– Det är en lekfull utställning som ska berätta om barnen på Nynäs för ungefär hundra år sedan, säger utställningsproducenten Amanda Creutzer.

I klippet ovan: Följ med intendenten Susanna Harjula in när hon visar upp delar av utställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.