Kullbergska sjukhuset, Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset är alla byggnader med över 100 årig historia i väggarna. Nu ska byggnaderna för första gången genomgå en omfattande ombyggnation som ska leda till en mer effektiv vård.
Alla tre sjukhus ska byggas om parallellt. Planen är att Kullbergska ska stå färdig år 2021 och Nyköpings lasarett ska tillsammans med Mälarsjukhuset bli klara 2022. Mälarsjukhuset kommer dock inte ha de tömda lokalerna i gamla byggnaden färdigställda innan 2025.
Så förändras sjukhusen
Kullbergska sjukhuset ska bland annat få en ny byggnad med modernare vårdplatser och en MR-kamera så att närmare 1.500 personer slipper åka till andra sjukhus varje år för en magnetkameraundersökning. Kullbergska får även en ny entré så det blir lättare att ta sig till sjukhuset.
Mälarsjukhuset får också en ny byggnad med akutmottagning där bland annat all akutverksamhet för barn samlas på en plats. Det blir fler undersökningsrum, 14 nya operationssalar och förslossnings- och kvinnoavdelningen flyttar hit.
Nyköpings lasarett får två nya byggnader med ny huvudentré och akutmottagning, nya operationssalar och fler mottagningsrum.
Dyrare än väntat
Beslutet från 2013 om att bygga ett nytt länsmuseum och rusta upp Karsudden och länets tre sjukhus kom med en prislapp på knappt 4 miljarder kronor. Det nya förslaget som presenterades idag är nästan en halv miljard dyrare – 4.4 miljarder. Det har bland annat berott på att kvadratmeterpriset kostar idag 5.000 kronor mer än vad det gjorde för fyra år sedan.
– Det här innebär att driftkostnaderna, alltså det som ska betalas varje år, kommer att gå upp men inte i någon större omfattning. Detta då de nya fastigheterna inte kommer att behöva lika mycket energi och det blir även billigare att städa de nya lokalerna. Dessutom är det billigare att låna idag, säger Monica Johansson (S), finanslandstingsråd i landstinget Sörmland.
Trots höjt pris fortsätter politikerna i landstinget att vara enade kring förslaget. Oppositionsrådet Magnus Leivik (M), som tidigare kritiserat att de godkända byggplanerna inte var påbörjade, var nu positiv till de presenterade ombyggnationsplanerna. Det sa han över telefon på dagens konferens.
Stabil ekonomi
Landstinget Sörmland har haft överskott i kassan de senaste åren och hittills inte behövt låna pengar till olika investeringar. Men den här gången planerar landstinget att belåna ombyggnationen med 2.8 miljarder kronor.
– Landstinget Sörmland har en välskött och stabil ekonomi. Vi har haft goda resultat många år i rad vilket gör att jag känner mig oerhört trygg, säger Monica Johansson.
Brist på byggarbetskraft
Förslaget som presenterades under tisdagen kan tidigast träda i kraft i mars under nästa landstingsfullmäktige och själva byggandet kan starta 2019. Först gäller det dock att hitta byggarbetskraft.
– Det pågår mycket i kommunerna som till exempel bostadsbyggande. Det pågår också mycket runt infrastrukturen, både resecentrum och järnvägar. Givetvis kan det leda till brist på arbetskraft men men vi hoppas att vi är så stora och att våra projekt pågår under längre tid att det attraherar byggbolagen, säger Monica Johansson.