Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyblivna a-traktorföraren Freja, 15 år Foto: SVT

Här är nya reglerna som föreslås för A-traktorer – Freja, 15: ”Använder bälte till och från”

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen föreslår flera skärpta regler för a-traktorer. För Freja Hultgren och många andra som åker A-traktor innebär det exempelvis lagkrav på bälte – vilket inte finns i dagsläget.

Transportstyrelsen har i samråd med polisen det senaste året utrett de regelförändringar som trädde i kraft sommaren 2020. Då förändrades reglerna så att det blev enklare att bygga om moderna bilar till A-traktorer.

Sedan dess har antalet registrerade A-traktorer ökat kraftigt, både i Sörmland och i resten av landet. I Sörmland finns 1 601 registrerade A-traktorer.

Samtidigt tredubblades antalet olyckor med A-traktorer och Transportstyrelsen fick i uppdrag att titta närmare på reglerna inom flera områden.

Krav på bälte och vinterdäck

Bland förslagen som på tisdagen lades fram till regeringen finns krav på bälte och vinterdäck samt tekniska begränsningar som ska göra det svårare att manipulera hastighetsgränserna. Transportstyrelsen föreslår även förändringar i utbildningen för körkort med behörighet AM.

Någon höjd hastighet från 30 till 40 kilometer per timme föreslås inte, med hänvisning till de ökade riskerna i trafiken och den oroväckande olycksutvecklingen. Om olyckorna minskar öppnar myndigheten dock för att se över frågan igen i framtiden.

I klippet ovan ger 15-åriga Freja Hultgren sin syn på säkerhet och bälteskrav.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.