Nyköping hårdast drabbat av barnmorskebrist

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Sörmland är ett av de län i Sverige som drabbas hårdast när det gäller bristen på barnmorskor.

Personalen tar extrapass och pensionärer och sjuksköterskor tas in när bemanningen tryter.

– Av och till har vi jobbat dubbla pass, vilket betyder att vi jobbat från sju på morgonen till 21.30 på kvällen, säger Eleonor Sinander, barnmorska på förlossningen på Nyköpings lasarett.

Det är också den avdelning som drabbades hårdast när bristen på vikarier blev för stor i somras. Hon och hennes kollegor fick jobba långa extrapass för att täcka upp behovet av barnmorskor.

Men det är något de numera är vana vid.

– Det här året har det nog varit lite extra mycket extrapass, säger kollegan Aino Börjars Treijs, funktionsansvarig barnmorska på förlossningen.

Stor konkurrens

– Men annars har vi jobbat extrapass så länge jag kan komma ihåg.

Enligt en undersökning som genomförts av Vårdförbundet var Sörmland ett av de län som hade störst brist på Barnmorskor i landet under sommaren. Och trots att man var tidigt ute med annonsering i traditionella medier och även använt sig av sociala medier var konkurrensen från andra landsting för stor.

– Lite kan det vara konkurrensen med löner jämfört med Stockholmsområdet, säger Marianne Orrheim-Blomberg, verksamhetschef för kvinnokliniken på Nyköpings lasarett.

– Är det brist på barnmorskor på förlossningsavdelningen där så kan de stänga rum och hänvisa vidare. Den möjligheten har inte vi här i Sörmland. Vi tar hand om våra patienter och vi har ingenstans att skicka dem vidare till.

Miljonsatsning

Från politiskt håll har man nu storsatsat och höjt lönerna för specialistsjuksköterskor och barnmorskor, bland annat för att man tidigare legat på de lägsta nivåerna i landet.

Man ska också satsa på att renovera och bygga om sjukhusen i länet. Två miljarder ska gå till Mälarsjukhuset i Eskilstuna och 800 miljoner till Nyköpings lasarett.

Men eftersom bristen på erfarna barnmorskor redan är befintlig är det osäkert om det kommer att räcka.

– Jag tror att det kan vara en bidragande orsak till att det blir lättare att rekrytera när man har en bra ingångslön, säger Marianne Orrheim-Blomberg. Hon menar att fördelen är att man har höjt ingångslönen för specialistsjuksköterskor i Sörmland.

Är det tillräckligt?

– Det är i alla fall en början, så kan man säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.