Tung helg för personalen på Stockholms förlossningsmottagningar. Journalsystemen har legat nere två nätter i rad. Foto: TT

Nyköping väntas säga ja till amning överallt

Publicerad

Efter en händelse där en kvinna blev tillsagd då hon ammade på biblioteket i Nyköping kom medborgarförslag om att tillåta amning överallt och förbjuda avvisning av ammande. Nu väntas kommunstyrelsen säga ja till det ena och nej till det andra.

För snart ett år sedan rapporterade vi om en kvinna i Nyköping, som berättade att hon blev tillsagd när hon ammade sin bebis på Stadsbiblioteket i Nyköping och ombedd att gå in i ett annat rum.

Bibliotekschefen menade dock att det handlade om ett missförstånd.

Två medborgarförslag

Händelsen fick kvinnan att skriva ett medborgarförslag till kommunen, med krav på att det ska bli förbjudet att avvisa eller negativt särbehandla ammande kvinnor i alla offentliga rum.

Samtidigt kom ytterligare ett medborgarförslag, med krav på att det ska vara tillåtet att amma på alla offentliga platser och i alla offentliga lokaler i Nyköping.

Ja till amning – nej till förbud

På tisdag ska kommunstyrelsen ta ställning till de båda medborgarförslagen, och i det underlag som tagits fram förslås kommunstyrelsen säga ja till att amning ska vara tillåtet i alla offentliga rum i Nyköping. Motiveringen är att det är viktigt för Nyköping att notera att det inte är olagligt att amma, och att ingen ska bli negativt behandlad i kommunens lokaler.

Så att bifalla det här förslaget är ett slags statement från kommunens sida?

– Ja, det kan man säga. Det som inte är förbjudet är tillåtet, och det kan vara värt att göra den markeringen, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.

Många vill se lag om amning

Däremot föreslås avslag på förslaget att förbjuda avvisning av ammande, med motiveringen att det inte ingår i vad som kan regleras av lokala ordningsföreskrifter. Istället tycker man att det är lämpligt att fråga tas på nationell nivå om specifika bestämmelser kring amning är aktuella.

När SVT Nyheter Sörmland skrev om händelsen på Stadsbiblioteket i Nyköping i mars förra året hade vi en en webb-fråga om rätten att amma offentligt ska skyddas i lag. Då svarade 78 procent av de som röstade ja, och 22 procent nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.