Nyköpings kommun har tagit fram en koldioxidbudget som bland annat innebär att utsläpp av koldioxid måste minska med 16 proicent per år. Foto: Erik G Svensson/TT

Nyköping vill minska koldioxidutsläpp med 16 procent per år

Publicerad

Syftet med en koldioxidbudget är lyfta fram utmaningar som finns för att uppnå det så kallade Parisavtalet. Nu har Nyköpings kommun skaffat en budget som innebär att koldioxidutsläppen måste minska med 16 procent – per år.

Den nya koldioxidbudgeten har beställts från Uppsala universitet och innebär i praktiken att att utsläppen inom kommunens gränser måste minska med 16 procent per år med start 2020, för att budgeten ska hålla.

Transporter står för mest utsläpp

”Budgeten visar tydligt att transporter av både människor och varor behöver minska. För Nyköpings kommun står de fyra transportsektorerna personbilar, övriga inrikes transporter, utrikes flyg och utrikes sjöfart för ungefär 85 procent av kommunens koldioxidutsläpp.”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Hjälpas åt

Därför vill nu Nyköpings kommun att allmänheten drar sitt strå till stacken.

– Alla som bor och verkar inom Nyköpings kommun behöver hjälpas åt för att vi ska nå målet med att minska utsläppen med 16 procent per år, säger kommunalrådet Marco Venegas (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.