Nyköpings kommun om läget efter jätteläckan: ”Vattnet är fortfarande delvis avstängt”

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet är delvis tillbaka efter att stora delar av Oxelösunds och Nyköpings kommuner varit utan rinnande vatten under torsdagen. Befolkningen uppmanas att koka vattnet innan det används som livsmedel, tills vidare.

Stora delar av Nyköping och hela Oxelösund stod utan vattenförsörjning under torsdagsmorgonen. En huvudvattenledning hade brustit strax utanför Nyköping, söder om Skavsta, vid halv tre-tiden natten mot torsdag. Kommunen fick låta stänga av vattnet för att lokalisera läckan.

Det fick stora konsekvenser för samhället med bland annat inställd vård och stängda skolor i Nyköping och Oxelösund under torsdagen. Endast akut vård utfördes på Nyköpings lasarett, och en stor del av skolorna och förskolorna har hållit stängt.

vattenläckan utanför nyköping

Vattentankar och bajamajor

Boende har fått hämta vatten från utställda vattentankar, och tillfälliga bajamajor ställdes ut i samhället.

Reparationer har pågått under hela dagen, och under eftermiddagen kunde vatten börja släppas på men med varierat tryck. Och fortfarande hade inte alla fått tillbaka vattnet framåt kvällen.

Delvis fortfarande avstängt

– När det kommer till tillförsel så har vi fortfarande en läcka och vattnet är delvis fortfarande avstängt. Vi har alltså inte full drift ännu. När det kommer till vattnets kvalité så har vi ingen status på det heller, därför rekommenderar vi att koka vattnet i dagsläget, säger Kent Nyman, divisionschef för tekniska divisionen i Nyköping.

Hör Kent Nyman berätta om vattenläckan i klippet ovan.

SVT Nyheter har haft en direktrapport under dagen, här hittar du alla uppdateringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vattenläckan utanför nyköping

Mer i ämnet