Gul och vit byggnad med flera fönster, blå himmel och några träd i förgrunden. Fasaden är skadad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skadorna på rådhuset och hör fastighetsförvaltarchefen Torbjörn Swing berätta om vad konsekvenserna kan bli om byggnaden inte renoveras. Foto: Erika Landt/SVT

Nyköpings rådhus ska renoveras – se skadorna på det 300 år gamla huset

Publicerad

Rådhuset i Nyköping står inför stora renoveringar. Delar av fasaden har börjat falla och träpartier behöver bytas ut. Om det inte fixas finns risk att problemen blir värre, enligt fastighetsförvaltarchefen Torbjörn Swing.

– Man kan säga att det är väldigt akut, säger han.

På Stora torget står det gulvita rådhuset. Byggnaden är från 1723 och är gjord av sten. I dag används byggnaden främst till borgerliga vigslar och tillfälliga aktiviteter.

Rådhuset har renoverats tidigare, men tecken på att det är dags igen ger sig nu till känna. Enligt kommunen finns omfattande underhållsbehov. Både in- och utvändigt.

Det mest akuta är det utvändiga.

– Fasaden är ju en putsad fasad. När vi får fuktgenomträngningar i en putsad fasad blir det mycket lättare att det släpper mer puts, säger Torbjörn Swing.

I videon: Se några av de skador som behöver fixas.

Väntas kosta över 13 miljoner kronor

Under kommunstyrelsens sammanträde på måndagen togs beslut om att investera i den utvändiga renoveringen. Planen är att den ska starta nu till sommaren och är beräknad att pågå till första eller andra kvartalet av 2026. Under arbetet kan vigslarna påverkas av störningar.

Kostnaden för projektet väntas landa på runt 13,5 miljon kronor. Investeringen är, enligt kommunen, med i investeringsplaneringen. De höga kostnaderna beror till stor del på att det är en kulturmärkt fastighet, berättar Swing.

– Det kräver en speciell byggnadsteknik för att kunna renovera de olika detaljerna.

Söker bidrag

När byggnaden har renoverats väntas hyran höjas med 740 000 kronor per år. Men den höjningen kan sänkas om kommunen blir beviljade ett bidrag från länsstyrelsen.

Bidraget de har sökt är för kulturmiljövård för åtgärder som bidrar till bevarandet av byggnadsminnets kulturhistoriska värde. Det uppgår till maximalt 4,5 miljon kronor.

– Då minskar ju kostnaden från 13,5 miljon kronor med 4,5 miljon kronor och då minskar ju också hyreskostnaden.

Hoppas kunna använda byggnaden mer

Genom åren har rådhuset även använts som turistbyrå och kontor. Förhoppningen är att kunna använda byggnaden på fler sätt framöver.

– Vi håller på med ett samarbete med andra delar i organisationen för att ta fram för framtiden, vad vi vill ha i rådhuset.

Hur det blir med den invändiga renoveringen är oklart. Den tekniska divisionen planerar att återkomma till kommunstyrelsen för ett förslag om just det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.