Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur tävlar man i flygmekanik? Se Maria Dudar visa vad de tävlande ska göra i videon. Foto: SVT

Nyköpingsstudenten Maria ska tävla i flygmekanik: ”Bra möjlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Flygmekanikern Maria Dudar, som studerat flera år i Nyköping, ska tävla i Yrkes-SM. Ett mästerskap som går ut på att visa hur bra man är på att utföra sitt arbete.

– Det är en bra möjlighet att testa sig fram och testa sina kunskaper, säger hon.

Just nu är Maria Dudar inne på den sista delen av utbildningen för att bli färdig flygtekniker. Hon har under flera år studerat i skollokalerna vid Skavsta.

Men ett jobb inom flygbranschen var inte alltid en självklarhet. När det var dags för gymnasievalet var hon osäker på vad hon ville satsa på, så hon skickade in en spontanansökan till flygteknikerlinjen i Nyköping – och kom in.

– När jag gick första veckan så kände jag att det verkligen var min grej, säger Maria Dudar.

”Jag älskar flygplan”

Nu förklarar hon att yrket är något som hon vill spendera sitt liv med att göra.

– Det är ett yrke där man gör så många olika grejer, så man lär sig något nytt hela tiden. Jag bara älskar flygplan, säger hon.

Tävlar i olika yrkesmoment

Mellan 23 och 25 april ska hon delta i Yrkes-SM, där hon möter andra flygtekniker och flygmekaniker i olika tävlingsmoment.

– Just det här året kommer vi ha fem olika moment.

Man bedöms sedan efter hur bra man utfört de olika momenten, där saker som hur noggrann man har varit och hur rent man har det på sin arbetsplats räknas in.

I videon: Se vilka moment man tävlar i som flygtekniker och flygmekaniker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.