Bakgrunden till att avtalet med föreningen sades upp var att kommunen upptäckt att flera stugor på området var alldeles för stora och bröt mot de gällande reglerna. Alla, även de odlare som följt reglerna, fick lämna sina lotter och stugorna revs.
Vissa är kvar
Nu hyr kommunen ut kolonilotterna en och en i egen regi istället för till en förening. Principen är densamma som när man hyr en båtplats. Nu är det inte tillåtet att bygga stugor överhuvudtaget. Det tycker odlaren Ali Kamari är bra.
– Jag vill ha ordning och reda och det är bättre nu, även om det inte är perfekt. Kommunen kunde vara lite hårdare med att se att alla följer reglerna, säger Ali Kamari som odlat i Kronskogens koloniområde sedan 2011.
Han hade turen att få tillbaka samma lott som han hade tidigare, och det är han nöjd med. Där har han jobbat hårt med jordförbättringen i flera år för att jorden ska bli näringsrik och väldränerad.
Alla har inte samma tur med jorden. I klippet ovan ser du hur Imad Yachou, som är nybörjare inom odling, påverkas av hur koloniområdet såg ut tidigare.
Förlorade sin lott
En kvinna som SVT pratar med är kritisk till kommunen. Hon säger att hon hade en lott här innan föreningen sades upp, och att hon inte förstod att hon måste ansöka om att få hyra den igen.
– Nu hyrs min lott av någon annan. Det finns inga andra lediga lotter kvar, säger hon.
SVT har sökt Eskilstuna kommun för en intervju.