Det nya direktivet som föreslås ska skapa hundra nya lägenheter per år i Nyköping. Foto: TT

Nytt direktiv ska ge 100 nya lägenheter per år

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen presenterade Nyköpings kommun sitt förslag till ett nytt tilläggsdirektiv som ger det kommunala bostadsbolaget i uppdrag att årligen skapa hundra nya bostäder.

Sen slutet på februari har det kommunala bostadsbolaget i Nyköping arbetat med ett direktiv för att öka bostadsproduktionen i kommunen.

Förslaget som presenterades vid en presskonferens under onsdagseftermiddagen och innebär att hundra nya bostäder ska byggas årligen, de kommande tio åren.

Tillväxtmålen överstigs

Som underlag för förslaget ligger dels kommunens Bostadsförsörjningsprogram, dels nytillkommen lagstiftning om mottagande av nyanlända.

Orsaken till att kommunstyrelsen gett det kommunala bostadsbolaget i uppdrag att utforma direktivet är att man sett en god befolkningstillväxt, med siffror som under senaste året överstigit målet på 700 nya medborgare.

Ett av skälen är bostadsunderskott

För att kunna möta den ihållande tillväxten behöver kommunen se över bostadsförsörjningen. De runt 75 hyresrätter som årligen blir klara räcker inte för att täcka behovet.

Kommunen har även fått ett ökat behov av bostäder i och med att de nyanlända med uppehållstillstånd blivit fler.

Slutligen har de nya planerna för Ostlänken gjort att Nyköpings kommun nu behöver planera för ytterligare ökad efterfrågan på bostäder.

Slutgiltigt besked om direktivet

Förslaget ska fastställas av kommunfullmäktige den 12 april, och sedan vid Nyköpinghems årsstämma, som är planerad till den 14 april.

Nyköpings bostadsförsörjningsprogram

– antogs första gången 2009, det nu gällande programmet antogs 2011.

– beskriver kommunens mål och ambitioner med planeringen av framtidens bostäder.

– anger vilka områden som behöver prioriteras och vad kommunen ska göra för att skapa de bästa förutsättningarna för att alla invånare ska få tillgång till ett bra boende.

– utgörs av faktaunderlag, bostadspolitiska mål och handlingsplaner.

– ska dels fungera som ett styrinstrument för politiker och tjänstemän, dels utgöra informationsmaterial till olika intressenter på bostadsmarknaden.

Källa: Nyköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.