Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm bekräftar Boverkets rapport om utbrett svart marknad i kommunen. Foto: SVT

Katrineholm, Eskilstuna och Nyköping pekas ut som grogrund för svarta affärer

Uppdaterad
Publicerad

Svarta lägenhetsaffärer är vanliga i Katrineholm, Nyköping och Eskilstuna. Och här råder även stor trångboddhet. Det visar en ny rapport från Boverket.

Boverket har släppt en ny rapport som visar på bostadssituationen för nyanlända i Sverige. I Sörmland kan man se att många bor trångt eller är registrerade på en adress utan att bo där i Katrineholm, Eskilstuna och Nyköping.

– Vi har sett adresser där flera nyanlända var folkbokförda på en adress och hade en väldigt liten yta. Det indikerar att man bor inneboende. Då är inte barnen inräknade utan bara vuxna personer. Det är lägenheter som har minst fem personer i varje rum, säger Micael Nilsson som står bakom rapporten på Boverket.

Ett välkänt problem

Kommunalrådet i Katrineholm höjer inte på ögonbrynen när han hör talas om rapporten. För Katrineholm är detta ett känt problem.

– Jag känner många som har bott och bor alldeles för trångt. Det har kunnat vara 10-12 personer i en tvårumslägenhet. Det finns även exempel på hur en ensam man har bott i en enrumslägenhet och när hans fru och sju barn kommit hit har man inte kunnat få fram en större lägenhet för den här familjen, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholms kommun.

Ett olösligt problem

Boverkets rapport bygger på uppgifter från 2014 och man menar att situationen i dag med svarta lägenhetsaffärer är betydligt allvarligare. För att kunna lösa problemet måste kommuner bygga mer bostäder. Det menar både Boverket och kommunerna själva. Men det är knappast en snabb lösning.

– Den här situationen kommer vi att ha med oss i många år framöver. Ända tills vi har byggt ifatt och frågan är när vi kommer ifatt. Men jag kan inte se att det blir några större skillnader inom den närmaste tioårsperioden, säger Göran Dahlström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet