Gnesta kommun har gjort en anmälan om olaga hot mot grupp efter att reningsverket fått motta ett brev med ”metalliskt” innehåll. Foto: SVT

Nytt misstänkt brevhot mot Gnesta kommun – innehåller något metalliskt

Uppdaterad
Publicerad

Reningsverket i Gnesta har mottagit ett brev med okänt innehåll. Nu har kommunen polisanmält händelsen och innehållet i brevet kommer analyseras.

– Vi har anmält det som olaga hot mot grupp, säger samhällsbyggnadschefen Anna-Karin Lindblad Wieslander.

Det var under natten till torsdag som någon lade ett brev i en kommunal brevlåda i Gnesta. Brevet var förseglat och adresserat till reningsverket.

– Det innehåller ett föremål, men vi vet inte vad det är. Med anledning av att vi tidigare mottagit brevhot i Gnesta och att brevet levererats nattetid där någon lagt det i en brevlåda handgripligen, så har vi gjort en anmälan, säger Anna-Karin Lindblad Wieslander.

Något metalliskt

Enligt polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver verkar det som att brevet innehåller något metalliskt.

– Vi har varit där och tagit hand om det, säger hon.

Det var i slutet av september som en anställd på Gnesta kommun öppnade ett brev som innehöll ett vitt pulver. Det ledde till att hela kommunhuset fick stänga. Brevet visade sig då innehålla vetemjöl.

Skyddshöjande åtgärder

Det är alltså än så länge oklart vad det nya brevet innehåller, men personalen på reningsverket har erbjudits samtalsstöd efter händelsen.

– I slutet av veckan ska vi diskutera om det behövs ytterligare skyddshöjande åtgärder, säger Anna-Karin Lindblad Wieslander.

Det är inte första gången som underliga saker inträffar i Gnesta och förutom pulverbrevet genomfördes ett sabotage i början av sommaren där någon borrade ett flertal hål i avloppsrör som var tänkta för upprustning av Gnesta kommuns VA-system.

– Med tanke på att våra medarbetare jobbar dygnet runt året om och gör ett så bra arbete så övergår det mitt förstånd att någon skulle vilja hota reningsverkets personal, säger Anna-Karin Lindblad Wieslander och fotsätter:

– Men det har varit en infekterad debatt här i Gnesta om reningsverket är tillräckligt bra och om vattenförsörjningen är tillräcklig. Enligt min uppfattning är de här sakerna som hänt inga vanliga ”pojkstreck” utan något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.