Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunhuset i Gnesta evakuerades efter pulverlarm. Insatsledare Jan Österberg från Sörmlandskustens räddningsförbund. Foto: Mattias Gunnarsson/SVT

Kommunhuset i Gnesta evakuerades efter pulverlarm – var vetemjöl

Uppdaterad
Publicerad

Polis larmades under onsdagsmorgonen till kommunhuset i Gnesta. En anställd hade öppnat ett paket som visade sig innehålla vitt pulver. Kommunhuset evakuerades, men vid lunchtid hävdes avspärrningarna efter att man konstaterat att pulvret var vetemjöl.

Larmet kom klockan 07:43. Ärendet har kommit in som en arbetsplatsolycka.

– Det är en bred rubricering, så vi får se vad det landat i när vi är klara på platsen, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson.

Personen har sanerats

Göran Johansson är säkerhetsansvarig på Gnesta kommun. Enligt honom har förvaltningen inte varit med om något liknande tidigare och han säger också att kommunen inte har fått motta några hot innan händelsen.

När SVT når Johansson på telefon berättar han att den anställde tas om hand av vårdpersonal.

– Hen mår bra men blir nu sanerad av ambulanspersonalen, säger han.

Enligt Göran Johansson hade försändelsen med det vita pulvret lämnats i kommunens interna brevlåda vid dörren och hade alltså inte skickats med posten.

Avspärrningarna hävda

Klockan 10:49 meddelade polisen att kommunhuset hade evakuerats på kommunens eget initiativ.

– Vi gör det här som en säkerhetsåtgärd innan vi vet vad det är som har skickats, säger Johansson.

Men strax innan klockan 13 meddelade polisen att det vita pulvret hade visat sig vara vetemjöl och att avspärrningarna därmed hävts.

Polisen kommer skriva en anmälan om olaga hot, samt spridande av smitta. I nuläget finns ingen misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.