Viltolyckorna ökar varje år – Sörmland hårt drabbat

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands länsvägar är där det sker flest viltolyckor i landet, och bara i september inträffade 247 olyckor. Nu vill polisen tillsammans med Nationella Viltolycksrådet (NVR) uppmärksamma trafikanter på den ökade risken att möta vilt i trafiken.

– Vi hade fem viltolyckor samma kväll bara på den här sträckan, förra året, säger Jan Olevall, länsansvarig polis för viltolycksorganisationen.

Sörmland är ett av Sveriges viltrikaste län och här sker även flest viltolyckor i förhållande till trafikmängd i Sverige, enligt polisen.

– Det har ökat betydligt under tio år, från knappt 3000 till 4200 nu 2019, säger Jan Olevall, länsansvarig polis för viltolycksorganisationen.

Under hösten är det en ökad risk att möta vilt i trafiken, och polisen varnar nu tillsammans med NVR om riskerna för viltolyckor.

– Det är bra om man sänker hastigheten och är uppmärksam vid gryning och skymning. Om det inträffar en viltolycka så ska man enligt lag ringa 112 och meddela polisen och sen ska man märka ut platsen, säger Jan Olevall. 

Hör polisen berätta om viltolyckorna och vilka vägar som är värst i klippet ovan.

Antalet viltolyckor i länet under september månad:

Eskilstuna: 53

Flen: 23

Gnesta: 12

Katrineholm: 28

Nyköping: 55

Oxelösund: 3

Strängnäs: 39

Trosa: 15

Vingåker: 19

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Polisen tips för att undvika viltolyckor:

  • Ta reda på var viltolyckorna sker på din resväg
  • Var utvilad inför resan
  • Anpassa hastigheten och var uppmärksam på sidorna av vägen – speciellt i gryning och skymning

Om olyckan är framme:

  • Sätt ut varningstriangel
  • Ring polisen och anmäl olyckan på 112 (inte 11414)
  • Markera olycksplatsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.