Polis och jägare Jan Olevall ger fyra konkreta tips på hur man undviker en krock med vilt. Foto: SVT/TT

Rekordmånga viltolyckor i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Under 2019 inträffade 3782 viltolyckor på vägarna i Sörmland, det visar siffror från Nationella Viltolycksrådet.

– Det är en ökning med omkring 11 procent jämfört med året innan, säger Jan Olevall polis i Nyköping med ansvar för viltolycksorganisationen.

Jan Olevall menar att ökningen dels beror på att det finns mer vilt i markerna, men också att det finns fler bilar i trafiken och att bilisterna blivit bättre på att anmäla olyckor. 

– Under 2019 var det 700 fler olyckor än vad det var för tre år sedan. Det är väldigt mycket och det har ökat varje år sedan 2010, säger Jan Olevall.

Fler vildsvin

Enligt Jan Olevall är det olyckor med vildsvin som har ökat mest, men man ser också fler olyckor med såväl dovhjort som rådjur.

Att fler olyckor inträffar innebär också att eftersöksjägare får mer att göra och enligt Jan Olevall skulle man behöva fler eftersöksjägare i länet. 

– Vi har ungefär 140 eftersöksjägare i länet som finns till hands dygnet runt hela året. Men på vissa håll skulle vi behöva fler. Som eftersöksjägare arbetar man frivilligt och de gör ett fantastiskt arbete, men vi jobbar ständigt med att få in fler till olika områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.