Foto: arkiv

Viltolyckorna ökar – nu vill organisation se fler viltstängsel

Uppdaterad
Publicerad

Viltolyckorna fortsätter att öka och Sörmland är ett av de län där det sker flest olyckor. Nu vill konsumentorganisationen M Sverige att fler viltstängsel sätts upp.

– Flera åtgärder krävs för att minska antalet olyckor som innebär både personskador och stora kostnader för samhället, säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle på M Sverige

5 miljarder kronor, så mycket kostar alla viltolyckor varje år uppger, tidigare Motormännens Riksförbund, M Sverige. Den vanligaste olyckan är kollision med rådjur men det börjar bli allt vanligare med vildsvinsolyckor.

– Det behövs också ökad jakt för att begränsa viltolyckorna i trafiken, säger Heléne Lilja.

Hon vill även se att fler viltstängsel sätts upp.

– Vi vet att viltstängsel och viltpassager är effektiva. Dessutom måste vägarnas sidoområden röjas så att trafikanterna har möjlighet att upptäcka vilt i god tid, säger hon.

Hittills i år har det varit 1930 viltolyckor i Sörmland.

– För trafikanter gäller det att vara extra försiktig när man passerat slutet på ett stängsel, ett vildsvin som passerar en väg kommer sällan ensam så det gäller att vara uppmärksam.

Viltolyckor i Sörmland hittills

2015: 2560

2016: 3040

2017: 3238

2018: 3424

2019: 3783

2020: 1930 (hittills)

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.