Tågspåret går rätt i genom Hammarby gård, mellan Lästringe och Vagnhärad. Foto: SVT

Olyckan kan vara brott – utreds av flera myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Kollisionen mellan ett stridsfordon och ett tåg i Trosa kan vara ett brott. Polisen utreder händelsen som ett arbetsmiljöbrott och vårdslöshet i trafik.

– En förundersökning har inletts, säger kammaråklagare Charlotta Tanner.

Järnvägsövergången där krocken inträffade är helt obevakad och saknar därmed ljus, ljudsignaler, bommar och annat som varnar för tåg som passerar. Det uppger Trafikverket.

– Det är inget konstigt med att man använder obevakade järnvägsövergångar utan vi använder de övergångar som finns, säger Bengt Andersson, övningsledare för militärövningen Aurora.

LÄS MER: Tåg krockade med stridsfordon

Flera utredningar pågår

Två utredningar pågår parallellt. Det är polisen och Trafikverket som undersöker händelsen. Dessutom har Statens haverikommission personal på plats för att besluta om även de ska inleda en officiell utredning.

– Vi gör en bedömning om hur allvarlig olyckan var och om det fanns något systematiskt fel, beroende på vad vi kommer fram till så kan vi sedan inleda en utredning, säger utredningsordförande Helene Arango Magnusson.

När det gäller polisutredningen har ärendet tagits över av åklagare.

– Jag har fått en dragning och beslutat att avspärrningarna på plats ska vara kvar tills de undersökningarna på plats är genomförda är klara, säger kammaråklagare Charlotta Tanner.

– Vi arbetar nu med att säkra bevisning, när det gäller en brottsplats är den första tiden kritisk. Förstörs den bevisningen på platsen kan man aldrig återställa den.

Haverikommissionen på plats

Några förhör med personal från försvarsmakten har inte hållits än. Haverikommissionen ska vara på plats och har påbörjat sin undersökning.

LÄS MER: Tågen ställs in under onsdagen

Eventuellt kommer även försvarsmakten att utreda händelsen separat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.