Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Olyckor och våld ger hög belastning på akuten: “Leder till otroliga väntetider” Foto: SVT

Olyckor och våld ger hög belastning på akuten: “Leder till otroliga väntetider”

Uppdaterad
Publicerad

Under förra årets sommar var det ovanligt lugnt på akutmottagningarna i Sörmland. Sett till antalet patienter ser årets sommar mer normal ut. Däremot är det ovanligt många allvarliga larm, vilket leder till hög belastning.

– Det blir otroligt långa väntetider på akuten, säger Irene Larsson, ledningsansvarig sjuksköterska på Mälarsjukhusets akutmottagning.

Under det första pandemiåret var det färre som sökte vård, något som även märktes av på akutmottagningarna. Förra sommaren hade Mälarsjukhusets akutmottagning omkring 110 patienter per dygn.

Allvarliga larm

I år snittar mottagningen på 140 patienter per dygn – en siffra som liknar ett normalår. Men trots det är belastningen högre än vanligt.

I år har det nämligen varit fler allvarligare larm än vanligt. En orsak tros vara att fler rör sig ute i samhället när pandemin klingar av, och då råkar ut för olyckor.

Våld belastar akuten

En orsak tros även att många sköt upp sina vårdbesök förra året och att tillstånden nu blivit akuta. Bo Tideholm, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, menar även att det allt grövre våldet har ökat belastningen på akuten.

Hör honom berätta om situationen i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer