Arkivbild. Foto: SVT

Barn fick hämtas av polis efter socialtjänstens miss

Publicerad

Ett litet barn som omhändertogs av socialtjänsten i en kommun i Sörmland fick flytta hem igen trots att det både saknades en skyddsbedömning och en vårdplan. Nu anmäler socialnämnden händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Enligt socialchefens anmälan omhändertogs barnet enligt lagen om vård av unga, LVU. Barnet placerades på en hemlig vistelseort och föräldrarna fick endast begränsat umgänge. Ett beslut som slogs fast både i förvaltningsrätt och kammarrätt.

Polisen fick rycka ut

Föräldrarna begärde en ny utredning av socialtjänsten för att kunna ta hem barnet. Utredningen slog då fast att omhändertagandet skulle hävas och barnet flytta hem igen.

Men politikerna i socialnämndens utskott beslutade också att en skyddsbedömning och vårdplan skulle upprättas innan barnet fick flytta hem. Trots det flyttades barnet innan några sådana bedömningar gjorts. Det uppdagades samma kväll och socialtjänsten fick kalla in polisen för att hämta barnet. Än en gång placerades barnet i sitt tidigare familjehem.

”Påtaglig risk”

Enligt anmälan till Ivo ska händelsen ha utgjort en påtaglig risk för allvarliga missförhållanden för barnet. Dessutom skriver socialchefen i anmälan att misstaget ska ha försvårat för barnet att upprätthålla ett umgänge med sina föräldrar.

Socialtjänsten ska ha gjort en utredning av händelsen och vidtagit flera åtgärder. Bland annat har socialförvaltningen skapat nya rutiner för mottagandet av nya ärenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.