”Har varit jätteisolerat”. Hör föräldrar om vad den öppna förskolan betyder för dem. Foto: SVT

Nu startar Trosa kommun sin första öppna förskola – på försök

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har en öppen förskola startat på Ungdomens hus i Vagnhärad, vilket är den första i Trosa kommuns regi. Det är barn födda i mars och april i år plus en förälder som välkomnas till verksamheten.

– Det här är jättevärdefullt, speciellt nu under corona, säger Denise Stonham, som är en av mammorna som besöker verksamheten.

En öppen förskola är en verksamhet där barnen inte är inskrivna utan föräldrarna väljer själva hur ofta de deltar. Syftet är att nya föräldrar ska mötas och att barnen ska få stimulans.

Prov fram till årsskiftet

Trosa kommun har inte tidigare erbjudit någon öppen förskola – fram till nu. Verksamheten öppnade i september och kommer att pågå som ett test fram till årsskiftet.

– Men vi hoppas såklart att det kommer att fortsätta även efter, säger Åsa Friberg, som är en av två representanter från förskolan.

Temadagar och kurser

Verksamheten kommer att anordna olika temadagar och kurser för de nyblivna föräldrarna.

– Förra veckan hade vi till exempel BVC:s barnpsykolog här som pratade om anknytning och fram över kommer vi att ha en hjärt- och lungräddningskurs för att hjälpa yngre barn, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.