Niklas Frykman (L)

Oppositionen varnar för ökad diskriminering

Publicerad

Flera ledamöter ur oppositionen pekade under torsdagens fullmäktigedebatt på risken att ett införande av tiggeritillstånd banar väg för att tiggare kriminaliseras och att polariseringen och diskrimineringen ökar i Eskilstuna.

– Det här förslaget är ett avsteg från den värdegrund som jag och mitt parti anser att Eskilstuna ska vila på, sa Maria Chergui (V) under debatten, och menade att det är människors engagemang som hjälper människor ur fattigdom, inte det aktuella förslaget.

Lotta Jonsson (KD) ifrågasatte också majoritetens engagemang för de utsatta EU-medborgarna.

– Ni säger att ni bryr er om de här människorna som tigger. Men samtidigt säger ni att om de bara betalar, så är det okej att de sitter där. Vad är trovärdigheten i det? undrade hon.

Niklas Frykman (L) var emot förslaget om tiggeritillstånd på andra grunder.

– Det här är ett förtäckt förbud, och som liberal är jag emot förbud. Sådant som är farligt för människors liv ska vara förbjudet. Men att någon sitter utanför en butik och säger ”hej” och tigger pengar – det är inte farligt för liv och hälsa, sa han i debatten.

Flera ledamöter i oppositionen ifrågasatte också om ett tillståndskrav är den rätta medicinen för de problem man vill hantera.

– Hur ska brott som människohandel och prostitution kunna angripas med hjälp av tillståndskrav, undrade Magnus Arreflod (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggeriförbud

Mer i ämnet