Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Funktionsrätt Eskilstuna och DHR Sörmland hur de ser på förslaget. Foto: SVT/TT

Oro för tillgängligheten – när uteserveringarna kan bli fler i Eskilstuna

Publicerad

Eskilstuna kommun vill göra det lättare för restauranger att sätta upp en uteservering under sommarhalvåret, genom att halvera avgiften. Föreningarna Funktionsrätt Eskilstuna och DHR Sörmland är dock kritiska till att de inte har fått lämna synpunkter på vad det kan innebära för funktionsnedsatta.

– Uteserveringar är bra, det har vi inget emot, bara de är tillgängliga, säger Ingvar Edin, ordförande i föreningen DHR Sörmland som tillsammans med Funktionsrätt Eskilstuna driver funktionsrättsfrågor.

I klippet berättar Funktionsrätt Eskilstuna och DHR Sörmland hur de ser på förslaget.

Positivt för invånarna

Halveringen av avgiften för markupplåtelse tror kommunalrådet Jari Puustinen (M) kan vara positivt för Eskilstunaborna.

– Det kan innebära en större rörelse på torget vilket gör att tryggheten i staden stärks. Och om det är en lägre kostnad för företagarna kanske det gör att de inte behöver höja priset på maten, säger han.

En drivande faktor i förslaget att sänka avgiften är att kommunen vill underlätta för företagande. Enligt de beräkningar som gjorts har Eskilstuna en av de högsta avgifterna för markupplåtelse i landet.

– Eskilstuna ska inte vara den dyraste kommunen att verka i, säger Jari Puustinen.

Inkomstbortfall för kommunen

Avgiftsminskningen beräknas ge kommunen ett inkomstbortfall på 600 000 kronor, men Jari Puustinen menar att bortfallet inte kommer påverka annan verksamhet.

– Eskilstuna kommun betalar för mycket jämfört med andra jämförbara städer. Hur är det möjligt? Då jobbar vi fel. Man ska inte behöva betala mer bara för att man bor i Eskilstuna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.