Kommunalrådet Urban Granström är kritisk mot Trafikverkets nya planer. Foto: Lars Adolfsson

Kommunprotest mot ny plan för tågstation vid Skavsta

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket utreder en flytt av Ostlänkens planerade station vid Skavsta flygplats till en ny bibana. Nyköpings kommun anser att det skulle bli en kraftig försämring och säger nej.

Fram till nu har planen varit att Skavsta ska ha en station vid Ostlänkens huvudbana. Men nu utreder Trafikverket att i stället ansluta Skavsta via en bibana.

– Trafikverkets förslag förlänger restiden till Skavsta, säger kommunalrådet Urban Granström (S) vid en pressträff på tisdagsförmiddagen.

”Hindrar utvecklingen”

Enligt Urban Granström skapar det dessutom en stor barriär som spärrar av flygplatsen. Det anser kommunen skulle hindra utvecklingen av det planerade verksamhetsområdet vid Skavsta.

Hur påverkar detta den medfinansieringen som kommunen har gått med på?

– Det finns bara ett handslag på detta. Vi har inte skrivit under avtalet. Påverkar det här tillgängligheten så får vi se. Det är därför vi agerar nu och säger nej till förändringen, säger Urban Granström.

Trafikverket bekräftar att man nu ska utreda möjligheten att ändra korridoren för bibanan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer