Urban Granström (S), kommunalråd i Nyköping, är kritisk till att den otillåtna demonstrationen inte stoppades. Foto: SVT

Kommunalrådet om olagliga nazistdemonstrationen: ”Jag blir förbannad”

Publicerad

– Jag förstår att många frågar sig varför en otillåten demonstration på stadshustrappan inte stoppas, säger kommunalråd Urban Granström (S), om den nazistiska demonstrationen som hölls i Nyköping i lördags.

Polisen har skrivit en anmälan om brott mot ordningslagen efter den nazistiska demonstrationen som hölls på Stora torget i Nyköping i helgen.

Svåra att stoppa

15-20 personer visiterades och kontrollerades på plats, men ingen person greps.

Att demonstranterna fick fortsätta sitt manifesterande utan tillstånd är något som många Nyköpingsbor ifrågasätter, menar kommunalrådet Granström.

Jimmy Gustmark, yttre befäl vid polisen i Nyköping, var på plats under demonstrationen. Han menar att sådana här händelser är svåra att stoppa.

Jimmy Gustmark, yttre befäl vid polisen i Nyköping, menar att det är svårt att stoppa otillåtna demonstrationer. Foto: SVT

”Skydda allmänheten”

– Det är svårt när det inte kommit till vår kännedom och de inte sökt tillstånd. Med det resursläget som vi hade prioriterade vi att skydda allmänheten och se till att ingen blev skadad, säger han.

Mer av kommunalrådets tankar kring den otillåtna demonstrationen hör du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.