Lantbrukaren Carola Reuterström utanför Eskilstuna har provat att odla röda linser, en gröda som annars inte är så vanlig i Sverige. Men det är förenat med en del utmaningar, berättar hon. Foto: Otilia Bogen

Svenska linser odlas på försök i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Rika på protein men krångliga att skörda. Lantbrukaren Carola Reuterström i Eskilstuna utforskar för- och nackdelar med att odla röda linser i Sverige.

Carola Reuterström äger en gård mellan Eskilstuna och Sundbyholm tillsammans med maken Peter. Det är mest vete och korn på åkrarna, men sedan några år har de valt att prova nya grödor.

De är främst intresserade av grödor som är rika på proteiner, och som kanske i framtiden kan bli vanliga som alternativ till kött. Först provade de sötlupin, och sedan två år är det röda linser som växer på en liten ruta i ett vetefält.

– I år får vi kanske ett ton linser. Det är inte så mycket. Å andra sidan vet jag inte hur många ton som säljs i Sverige. Det är nog inga stora mängder, säger Carola Reuterström.

I klippet ovan berättar hon om utmaningarna med att odla linser i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.