Över 5 000 namnunderskrifter för Gnestapendeln

Uppdaterad
Publicerad

Idag överlämnades drygt 5 000 namnunderskrifter för att Gnestapendeln ska få fler avgångar under helgerna.
– Vi tycker det är självklart att politikerna ska backa upp oss, säger Benny Åberg, ordförande i föreningen Gnestapendeln.

Föreningen bjöd under fredagen in Monica Johansson, landstingsråd i Sörmland och Helena Ekroth från Kollektivtrafikmyndigheten till Gnestas tågstation för diskussion om pendelns framtid och ett överlämnande av underskrifter.

– Politikerna har inte uttalat sig i frågan. De har tagit upp frågor om bättre signalsystem och spår, men det är frågor för framtiden. Helgtiderna är ju aktuella nu, säger Benny Åberg.

Lovar inget

Monica Johansson menar att hon välkomnar synpunkter från resenärerna och försöker vara lyhörd.

– Däremot kan jag inte lova fler tågavgångar eftersom det är ett komplex pussel med många aktörer och faktorer att ta hänsyn till.

Tågen går varannan timme

Föreningen Gnestapendeln bildades sommaren 2013 när linjen som går mellan Gnesta och Järna hotades att läggas ned. Då lyckades Gnestaborna och politikerna rädda pendeln, men det har varit många problem sedan dess.

Bland annat har det handlat om glesa avgångar på helgerna.

– Tågen går varannan timme på helgerna och det är många som pendlar till jobbet som är beroende av tätare avgångar. Idag kan man få vänta i fyra timmar om en avgång blir inställd, säger Benny Åberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer